Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali Teknik Gezisi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığımızca 10 Mayıs 2022 tarihinde Şanlıurfa'da bulunan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES)’ne teknik gezi düzenlendi.

Tekniker Sabri Alparslan Bey tarafından santral binası ve Dolu savak (su alma ağzı) kısmı gezilerek bilgi verildi ve ayrıca Ana Kontrol Merkezinde öğrencilerimize bilgilendirme yapıldı.

Yetkililer “Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Atatürk Barajı, yapıldığı tarih itibariyle Türkiye’nin her bakımdan en büyük barajıdır. Baraj, dünyada da gövde hacmi bakımından 4. ve su hacmi bakımından da 9. sıradadır. Fiziki büyüklüğünün yanında, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ın kilit projesidir ve bölgesel kalkınmanın başlamasını sağlamıştır. Türkiye’nin en büyük kaya dolgu barajı olan ve kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral, 2400 MW kurulu gücü ve ürettiği 8,9 milyar kW saat enerji ile de Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santralidir. 1983 yılında inşaatı başlamış olan baraj 1992 yılında tamamlanarak, 3,56 Milyar ABD dolarına mal olmuştur. 8 türbine sahip barajın yüksekliği 169 m’dir. Kaya dolgu tipinde bir barajdır. Gövde hacmi 84 500 000 (84,5 milyon) m³’tür. Dış yüzeyi kaya içi kil ve topraktır. Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyededir. Atatürk Barajı'nın işletmeye uygun minimum su kotu 526 metredir. Bu seviyede baraj gölünde 37,6 milyar m3 su bulunmaktadır. Barajda uygun en yüksek su kotu ise 542 metre olup bu seviyede baraj gölünde 48,8 milyar m3 su bulunur. Elektrik enerjisi üretilmesine uygun olan faydalı su miktarı 11 milyar 169 milyon 754 bin m3'tür” şeklinde bilgilendirmede bulundular.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.