MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMA ESASLARI
- Öğrencinin belirlediği staj yeri ile ilgili detaylı bilgileri Eğitim-Öğretim döneminin bitiminden en geç iki hafta önce, staj komisyonuna sunmak ve komisyonun onayını almak zorundadır.
- Staj yerlerinin seçimi hususunda ön koşullar şu şekildedir:
- İlgili kurumun/fabrikanın/çalışma yerinin personel sayısı minimum 15 kişi olmak zorundadır.
- Mühendislik konularını içerecek bir faaliyet alanında çalışmalarını yürütmelidir.
- İşyeri staj amirlerinden en az birisinin makine mühendisi olması şarttır.
- Staja başlayacak öğrenciler için gerekli olan belgeler mühendislik fakültesi sayfasından elde edilebilir.
- Öğrenci, staj çalışmalarını günü gününe not eder, günlük notlarını staj defterine geçirir ve işyeri amirlerine onaylatır. Staj defteri içerisine yazılacak metin ve çizilecek tüm şekiller el ile doldurulacak olup, bilgisayar çıktısı kesinlikle kullanılmayacaktır.
- Staj defteri staj dönemini izleyen en geç 15 gün içerisinde staj komisyonuna teslim edilir. Bu süre içinde staj defterini komisyona teslim etmeyen öğrencinin stajı yapılmamış sayılır.
- STAJ 1: Atölye Stajı, ikinci sınıf ve daha üst sınıf öğrencileri tarafından 30 gün olarak yapılmalıdır. Staj I’i alan öğrenciler belirlenen konulardan en az ikisini seçmek şartıyla, her konu için aşağıda belirtilen gün sayısınca stajlarını yapmakla yükümlüdürler:
- 2 konunun seçilmesi durumunda, her bir konu için 15 gün,
- 3 konunun seçilmesi durumunda, her bir konu için 10 gün,
- 4 konunun seçilmesi durumunda, her bir konu için 1 haftadan az olmamak kaydıyla.
- Staj I: Atölye Stajı için belirlenen konular ve içerikleri aşağıdadır;
Talaşlı İmalat Teknikleri: Staj yeri bünyesinde bulunan talaşlı imalat teknikleri ile alakalı tezgahların (Ör. Torna, Taşlama. Freze, Matkap, Planya vb.) özellikleri araştırılarak, imal edilen iş parçalarının açıklanmalı ve teknik çizimlerinin yapılmalıdır.
Döküm Tekniği: Döküm tekniğinin özellikleri ve prensipleri araştırılarak, döküm işlemlerinde kullanılan kalıp, maça, model gibi ana elemanların malzemeleri ve hazırlanmaları hakkında bilgi toplanmalı, ayrıca döküm yoluyla imal edilen parçaların teknik resimleri çizilerek, açıklanmalıdır.
Kaynak Stajı: Çeşitli kaynak işleri için kullanılan yöntem ve malzemeler araştırılarak gerekli uygulamalar yapılmalıdır.
Sıcak ve Soğuk Şekillendirme: Malzemelerin ısıl işlemleri ile sıcak ve soğuk şekillendirme tekniği esasları incelenmelidir. Bu konuda iş yerinde bulunan teçhizat, tezgâh ve makinelerin çalışma prensipleri etüt edilmelidir. Presle çalışmanın esasları ile çeşitli kesme, bükme ve çekme kalıplarının projelendirilmesi ve uygulamasının nasıl yapıldığı araştırılarak, gerekli çizimlerle uygun açıklamalar yapılmalıdır.
- Seçilecek konuların tek bir staj yeri bünyesinde bulunması esas olup, eğer bu imkan yoksa aynı il içerisinde bulunmak üzere gerekli gün sayıları tamamlanması kaydıyla birden fazla iş yerinde stajlar tamamlanabilir. Eğer farklı staj yerlerinde staj yapılacaksa, her staj yerinden onay alınmak ve staj komisyonuna bildirmek zorunludur.
- STAJ 2: Fabrika Organizasyonu ve Yönetimi, staj 1 tamamlandıktan sonra staj 2 dersinin alındığı ilgili dönemde yapılır. Bu staj toplam 30 gün olup, aşağıda belirtilen maddelerin uygulanabileceği bir staj yerinin seçilmesini ve ilgili konuların staj defterine kurallara uygun olarak yazılmasını gerektirir;
1) Fabrikada uygulanan organizasyon tipi
2) Üretim planlama ve kontrol teknikleri
3) İş güvenliği, işçi-işveren ilişkileri
4) Satış ve satın alma işlemlerinin uygulanış şekli
5) Bakım üniteleri
7) Kalite kontrol düzenleri
8) Üretim ve Montaj İşlemleri