Bilgisayarın keşfi beraberinde yeni bir bilim dalını da doğurdu denilebilir. Bu doğrultuda temel hesaplama ve tekrarlı işlemlerin bir makine tarafından yapılması bilim insanlarının makineye hükmetme güdüsünü tetikledi. Bu amaç ve bilgisayarı iyileştirme çabası bilgisayar bilimleri dalını oluşturdu. Bilgisayarlar, değişik sektörlerde görev aldıkça bilgisayar bilimciler iyileştirmeler ve ihtiyaçlara göre çalışan yeni makineler yapmaya başladı. Bilgisayar Bilimleri kuramsal temeller dalıyla yakın ilişkilidir.
1960’lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı’nda ilk denemeleri yapılan bilgisayarların birbirlerine bağlanma fikri başarılı oldu ve bilgisayar bilimciler yeni bir kavramla tanıştı. Türkçesi ağ sistemleri olan network kavramı, teoride haberleşmeyi sağlayan basit bağlantılar olarak tanımlanabilir. Günümüzde en büyük network sistemi internettir. En küçüklerinden birini ise bluetooth’tan veri alışverişi yapan iki cihaz ya da ortak kullanılan fotokopi makinesinin olduğu bir ofiste bulabilirsiniz. Bilgisayar bilimcilerin en büyük çalışma alanlarından biri olan network hala yeni protokol ve teknolojilerle gelişmeye devam ediyor.
Bilgisayar bilimcilerin bir diğer ilgi alanı olan mimari ve organizasyon bilgisayarların komplike yapılar olduğu dönemde belirginlik göstermiştir. Donanım Ana bilim dalı ile ortak ilgilenilen bu alanın bilgisayar bilimcileri tarafından irdelenen kısmı donanım ekipmanlarının birbirleri ile uyumu ve oluşturulan organizasyondur. Parçaların birbirleri ile iletişimi ve devre tasarımlarından sorumlu olan bilgisayar bilimleri aynı zamanda bilgisayarların BIOS ara yüzlerinin oluşturulmasında da görev alır.