Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Yazılım

Bilgisayar mühendisliğinin sektörde en çok yer alan ana bilim dalı olan yazılım başlı başına bir bilim olmaya doğru ilerlemektedir. Hizmet ve hız odaklı gelişen sektörlerin tamamında büyük önem arz eden yazılım ve programların oluşturulması piyasada uzmanlıkları farklı olan mühendisler tarafından gerçekleştirilmektedir. 

İşletim sistemlerinin çalışma prensiplerini belirleyen ve donanıma hükmeden hizmet yazılımlarının kodlarını yazan ve bilgisayar bilimleri ana bilim dalı ile ortak çalışılan bu alan aynı zamanda işletim sistemlerinin gelişimlerine ayak uydurması gereken yeni uygulamalar geliştirecek yazılım mühendisi ihtiyacını da doğurmaktadır. İşletim sistemleri, masaüstü ve mobil uygulamalar ile ilişki içerisinde olduğu gibi yazılım ana bilim dalının bir diğer alt dalı olan web programlama ile de oldukça ilişkilidir. Yeni teknolojiler web sitelerini daha fonksiyonel hale getirdi. Bu durum işletim sistemleri üzerinde çalışan tarayıcılara bazı geliştirmeleri zorunlu kıldı. Alt bilim dalları arasında olan siber güvenlik tarayıcılar ve işletim sistemleri hizmetlerini denetleyen birim olarak yazılım mühendisleriyle beraber çalışırlar.

Database olarak bilinen ve Türkçeye veri tabanı olarak çevrilen kavram yazılım ana bilim dalının uzmanlık alanlarından biri olarak sektörde hatırı sayılır ölçüde bir hacme sahiptir. Genelde büyük şirketler ya da devlette çalışma imkânı bulan veri tabanı uzmanları bir anlamda arşivleme yaparlar. Verileri ulaşılabilir ve kolay depolanabilir hale getiren database uzmanları duruma göre algoritmalar üretir ve arşiv sistemleri oluştururlar.

Yazılım ana bilim dalının en yeni üyesi olan yapay zekâ gelişmektedir ve yeni dünya düzeni için ışık yakan ve ufuk açan bir dal olarak görülmektedir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.